Извън контрол - Ковид-19 превзема и страни с висок брой ваксинирани

СЗО изрази притеснение, че някои мерки нарушават човешките права

17.11.2021 | 17:56 Редактор: Елеонора Танева

Европа се готви за Коледа в разгара на четвъртата Ковид вълна. Над 50 хиляди са новозаразените в Германия за денонощието. Страната е в пика на четвъртата вълна и ситуацията вече е драматична. Това заяви канцлерът Ангела Меркел, след като в страната бяха регистрирани над 50 хиляди заразени за денонощие. Тя призова хората да се ваксинират. 

"Дневният брой на новите инфекции е по-висок от всякога. Броят на смъртните случаи също е плашещ. Не е късно да се решите за първа ваксинация", призова Меркел.

Заради влошената обстановка се обсъжда въвеждането на нови рестрикции на национално ниво в Германия. Възможно е за втора поредна година традиционните коледни базари да останат затворени. 

Чехия също обмисля допълнителни ограничения, след като регистрира над 22 хиляди заразени за денонощие. Това е най-високият брой за страната от началото на пандемията. Тревога изразиха и от Световната здравна организация. 

"Ковид-19 настъпва в страни с ниска ваксинация в Източна Европа, но и в такива с висока в Западна Европа. Както вече сме казвали - ваксинацията не отменя нуждата от други мерки. Ваксините намаляват смъртността и тежкото протичане, но не защитават напълно от разпространение", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. 

"Когато социалните мерки се вдигнат в контекста на вариантите на вируса и има масовите събирания на хора, в съчетание с ниска имунизация - вирусът процъфтява", коментира епидемиологът от СЗО Мария Ван Керхове.

Данни за продължаващо бързо разпространение на вируса идват и от Русия и Полша. Скок в инфекциите има и в Австрия, която само преди три дни въведе национална карантина за неваксинираните. Близо два милиона души вече имат право да напускат домовете си само по стриктно определени причини.

Световната здравна организация обаче изрази опасения, че това решение нарушава човешките права.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК