Новозаразените в Австрия се множат, въпреки локдауна за неваксинираните

Приблизително 65% от населението на страната е напълно ваксинирано срещу вируса

17.11.2021 | 17:10 Редактор: Жаклина Иванова
Новозаразените в Австрия се множат, въпреки локдауна за неваксинираните

Броят на новите инфекции с Ковид-19 в Австрия достигна нов антирекорд в сряда - третият ден от наложената карантина на неваксинираните, която целеше да намали инфекциите, съобщава Ройтерс.

Приблизително 65% от населението на Австрия е напълно ваксинирано срещу вируса, едно от най-ниските нива в Западна Европа. Австрия също има едно от най-високите нива на заболеваемост на континента със седемдневна честота от 925 на 100 000 души.

Нарастващите инфекции в Европа с наближаването на зимата карат правителствата да обмислят повторното въвеждане на непопулярни блокирания. За разлика от Нидерландия, която вече влезе в частична карантина, която важи за всички, Австрия се опита да избегне поставянето на допълнителни ограничения върху напълно ваксинираните.

Ежедневните инфекции нараснаха до 14 416 в сряда, показват официалните данни, надхвърляйки границата от 14 000 за първи път. Пикът на най-голямата вълна от инфекции преди това беше 9 586 преди около година, когато страната влезе в пълно блокиране.

След като забрани на неваксинираните да посещават редица места, включително ресторанти, хотели, тратри и ски лифтове преди 10 дни. В понеделник правителството ограничи движението на 2 милиона неваксинирани до определен брой причини.

Те включват ходене на работа, пазаруване на стоки от първа необходимост и "разходка" без ограничение във времето или разстоянието. Като се имат предвид тези широки категории, има съмнения дали блокирането може да бъде правилно наложено и дали ще има ефект за намаляване на инфекциите, пише "Фокус".

Положението е най-тежко в две от деветте австрийски провинции, Горна Австрия и Залцбург, където болниците са подложени на все по-голямо напрежение. В Залцбург заявиха, че се подготвят за ситуация на триаж, когато броят на хората, нуждаещи се от легла за интензивно лечение, надвишава наличните ресурси, въпреки че този етап все още не е достигнат.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК