НАТО: Лукашенко използва мигрантите като инструмент в конфликта с ЕС

Северноатлантическият алианс изразява солидарност с Полша, Литва и Латвия

16.11.2021 | 22:02 Редактор: Теодора Патронова
НАТО: Лукашенко използва мигрантите като инструмент в конфликта с ЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди категорично действията на президента на Беларус Александър Лукашенко, който използва бежанците като инструмент в конфликта с Европейския съюз. Режимът на Лукашенко "излага на риск живота на мигрантите”, заяви Столтенберг в Брюксел.

Северноатлантическият алианс изразява солидарност с Полша, Литва и Латвия и ще проведе консултации с всички държави – съюзници във връзка с кризата, подчерта Столтенберг преди началото на срещата на министрите на отбраната на страните от ЕС.

Освен кризата по границата между Полша и Беларус, ще бъде обсъдено концентрирането на руски войски близо до границата с Украйна, пише БГНЕС.

По-рано министерството на отбраната на Полша съобщи за нападения на мигранти срещу полски военнослужещи, охраняващи граничния пункт в Кузница. По данни на полското ведомство, мигрантите са получили от беларуските сили за сигурност светошумови гранати, които са хвърляли срещу полските военни.

"Днешните атаки се осъществяват под строгия контрол на служителите на беларуските служби”, заявиха от полското военно министерство. Граничната служба на Полша съобщи за повече от 200 опита на мигранти да пресекат границата.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК