Бивш банкер, осъден за измама за $485 млн. в САЩ, беше върнат в Китай

Победа за усилията на Си Дзинпин да изправя корумпирани служители пред съда

15.11.2021 | 12:50 Редактор: Теодора Патронова
Бивш банкер, осъден за измама за $485 млн. в САЩ, беше върнат в Китай

Бивш мениджър на китайската държавна банка Bank of China Ltd., избягал в САЩ преди две десетилетия, където бе осъден в дело за измама на стойност 485 млн. долара, беше върнат в Китай. Това е победа за усилията на китайския президент Си Дзинпин в битката му да изправя корумпирани служители пред съда.

"Принудителното репатриране" на Сю Гуодзюн "отбелязва значителен напредък в разглеждането на 20-годишния случай", се казва в изявление от неделя на Централната комисия на управляващата комунистическа партия за проверка на дисциплината. Не се казва дали Сю Гуодзюн е действал по собствено желание или от коя страна е репатриран.

През 2008 г. съд в американския щат Невада осъди Сю Гуодзюн, друг мениджър на банката и техните съпруги за измама на Bank of China, рекет, пране на пари, транспортиране на откраднато имущество и измама с паспорти и визи. По-късно Сю Гуодзюн беше осъден на 22 години затвор.

Американските прокурори заявиха, че двойките са емигрирали в САЩ, използвайки фалшиви самоличности, и представиха доказателства за техни трансакции в казина в Лас Вегас, включително залози от до 80 хил. долара.

Двамата мениджъри и техен колега, бивши служители на Bank of China в нейния клон в окръг Кайпин в южната провинция Гуандун, са изпирали пари през Лас Вегас и Макао, а след това са използвали фалшиви паспорти, за да избягат в Канада през октомври 2001 г.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК