Арестуваха банкера Мартин Заимов, нацапал с боя Паметника на съветската армия (ОБНОВЕНА)

В едно изречение има три лъжи, заяви той пред Bulgaria ON AIR

27.09.2021 | 14:30 Редактор: Георги Донков

Паметникът на Съветската армия в София - в епицентъра на нов скандал. Бившият подуправител на БНБ и кандидат за кмет на София Мартин Заимов опита да заличи надписа на монумента с блажна боя. Банкерът беше арестуван на място в неделя, но по-късно освободен.

Паметникът на Съветската армия е открит през 1966 г. 33 години по-късно демокрацията измества социализма, а монументът се превръща в основен символ на отминалото време. В неделя банкерът Мартин Заимов се озовава пред паметника с конкретна цел.

"Взех спрея и започнах да заличавам доколкото е възможно буквите", разказва Мартин Заимов пред Bulgaria ON AIR

И така успява да боядиса няколко букви. На място обаче пристига полиция и го арестува. 

"Изтривайки тези думи се опитвам да привлека и вниманието на младите хора, които нямат отношение към този сюжет", допълва банкерът пред нашата камера.

Не за първи път обаче паметникът се превръща в плакат. През 2011 фигурите са боядисани като супер герои. По време на протестите за анексирането на Крим от Русия - също. В столичния общински съвет от известно време отлежава идеята паметникът да бъде преместен. 

"На базата на целия този натрупан опит и знания сме изготвили доклад, който предлага цялата група на ДБ да бъде приет от СОС, с който искаме държавата да премести този унизителен за голяма част от обществото ни монумент",каза общинският съветник от Демократична България Марта Георгиева. 

"На мен ми се иска да му вземем цената в хартия. Защото, ако руснаците много държат на този паметник, нека да ни върнат тези архиви, които заграбиха след девети септември 1944г. и още са в Русия", споделя журналистът Калин Манолов. 

Според проф. Захари Захариев обаче обругаването на паметника може да влоши отношенията по оста София-Москва. 

"Тези усилия да се ликвидира паметника на Съветската армия, да се поругава системно по най-вандалски, начин са свързани свързани с друг печален факт. Това са пристъпи на ксенофобия, този път за жалост по отношение на Русия и на руския народ", завърши проф. Захариев.

"Изразяваме признателност на служителите на българската полиция за оперативните действия по задържането на вандала по време на извършване от него на противоправното действие по отношение на Паметника на Съветската Армия в София миналата неделя. Особено съжаление предизвиква фактът, че този циничен акт е извършен от внука на изтъкнатия български антифашист, герой на Съветския Съюз Владимир Заимов, загинал в годините на Втората световна война в борбата си с кафявата чума", се казва в позиция на посолството на Русия у нас.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК