Близост между политика и престъпност: Защо подобни връзки в Турция вече не се крият?

През 90-те години на миналия век се смяташе, че отношенията между високопоставени политици и подземния свят са вездесъщи

15.11.2021 | 06:00 Редактор: Жаклина Иванова
Близост между политика и престъпност: Защо подобни връзки в Турция вече не се крият?

Връзките между политиката и организираната престъпност в Турция вече дори не се крият - дясноекстремистки мафиоти демонстрират близост с правителството. Какво се крие зад това?

След опита за военен преврат в Турция през 2016 година и последвалите масови арести, затворите в страната са препълнени. Опасността от заразяване с коронавирус в претъпканите килии е висока. Затова миналата година турското правителство прие нов закон за амнистията, който позволи предсрочното освобождаване на близо 90 000 затворници. И докато много журналисти, опозиционери и болни хора останаха зад решетките, мафиотски босове като Алатин Чакъджъ са отново на свобода.

В края на октомври 2021 година на свобода излезе и Кюршад Йълмаз, друга популярна фигура в подземния свят. Йълмаз излежаваше присъда от 66 години затвор за убийство, основаване на криминална организация и подбудителство към убийството на турски кмет. След искане за преразглеждане на присъдата обаче, той беше изненадващо освободен след едва 17 години зад решетките.

Двамата си приличат не само по дългите списък от извършени престъпления, те са и представители на крайнодясната сцена в страната и по-конкретно - на организацията "Сивите вълци", пише DW.

През 70-те години на миналия век групировката всяваше страх с бруталните си актове на насилие, палежи и убийства.

След освобождаването си Чакъджъ посети председателя на ултранационалистическата Партия на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели. Партията, която е коалиционен партньор на Ердоган в управлението, се смята за близка до "Сивите вълци".

Веднага след тази среща мафиотският бос насочи мерника си към опозицията. В няколко писма, които публикува в социалните мрежи, той нападна председателя на най-голямата опозиционна партия - Републиканска народна партия (РНП) - Кемал Калъчдароглу, за това, че е разкритикувал освобождаването му. В едно от писмата Чакъджъ дори заплаши лидера на опозицията, че ще го набучи на шиш.

Йълмаз също се срещна с Бахчели след освобождаването си. Снимка на двамата бе публикувана в Twitter.

На много турци тази близост между политиката и престъпния свят напомня за един тъмен период от турската история: през 90-те години на миналия век се предполагаше, че връзките между високопоставени политици и подземния свят са вездесъщи. Както и, че политическите убийства и случаите, в които хора просто изчезваха, са резултат от действията на криминални организации, изградили държава в държавата.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК