Белгия на крачка от ваксинация срещу Ковид-19 на децата между 6 и 11 г.

Решението зависи от очакваното становище на експертите на ЕС

12.11.2021 | 14:55 Редактор: Жаклина Иванова
Белгия на крачка от ваксинация срещу Ковид-19 на децата между 6 и 11 г.

Белгийските власти са готови да пристъпят от януари към ваксинирането срещу Ковид-19 на децата от 6 до 11 години, съобщиха местни медии.

Решението зависи от очакваното становище на експертите на ЕС. От следващия месец в страната започва поставянето на допълнителна доза ваксина за пълнолетните.

Медиите цитират различни национални експерти, които коментират надигането на четвъртата епидемична вълна, въпреки че почти 90 на сто от пълнолетните белгийци са ваксинирани.

Експертните мнения отчитат, че ваксините са били изключително полезни и без тях днес обстановката в страната би била много по-тежка.

Експертите са раздвоени за нуждата от ново пълно затваряне. Според някои това е излишно, други подкрепят подхода на съседна Нидерландия да пристъпи към кратко ограничаване на всекидневните дейности, за да спадне бързо броят на новозаразените, предаде БТА.

Представители на правителството коментират, че пълно затваряне не стои на дневен ред, но подкрепят нуждата от връщане на част от отпадналите през лятото мерки. Сред тези мерки са работата от дома, ползването на маски на закрито, затваряне на дискотеките, ограничаване на работата на ресторантите и баровете, предотвратяване на струпването на много хора в затворени помещения.

Водещи медици посочват, че въпреки високия дял на ваксинираните в Белгия, все още 1/4 от населението не е имунизирано.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК