Трима загинали и 15 ранени при взрив в джамия в Афганистан

Ситуацията в страната остава неспокойна, след като талибаните завзеха властта

12.11.2021 | 12:57 Редактор: Жаклина Иванова
Трима загинали и 15 ранени при взрив в джамия в Афганистан

Най-малко трима са загинали, а 15 са ранени при взрив в джамия в размирната афганистанска провинция Нангархар, съобщи за АФП служител на болница.

Взривът е станал в района Спин Гхар в източната провинция, която е огнище на активност на групировката "Ислямска държава", откакто талибаните завзеха властта в страната през август.

"Мога да потвърдя за взрив по време на петъчната молитва в джамия в район Спин Гхар. Има пострадали и загинали", информира представител на талибаните.

"Досега  - трима убити и 15 ранени", каза лекар от местната болница.

Афганистанският клон на групировката "Ислямска държава", който се появи за първи път в Нангархар през 2015 г., пое отговорност за поредица от кървави нападения в Афганистан след завръщането на талибаните на власт. При едно от последните, в началото на ноември, бойци на "Ислямска държава" нахлуха в Националната военна болница в Кабул, при което бяха убити най-малко 19 души и ранени над 50.

По-рано тази година при нападения на "Ислямска държава" срещу две джамии, популярни сред етническото малцинство хазари, бяха убити над 120 души, припомни БГНЕС.

Ситуацията в страната остава неспокойна, след като талибаните завзеха властта през август. Някои доклади сочат, че бивши служители на силите за сигурност са се присъединили към терористичната групировка "Ислямска държава" след падането на подкрепяното от САЩ правителство.

Снимка: БГНЕС, архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК