Екзекуция като на филм - талибаните искат да убият трансджендърите и хомосексуалните

Те са безмилостни към ЛГБТИ-хората в Афганистан

14.10.2021 | 23:15 Редактор: Жаклина Иванова
Екзекуция като на филм - талибаните искат да убият трансджендърите и хомосексуалните

Защо имаш такава женствена походка? Не знаеш ли как се върви?". Талибаните са безмилостни към ЛГБТИ-хората в Афганистан, които са застрашени от екзекуция. Единственият им изход е бягството.

Даниш живее почти на тъмно вече със седмици. От идването на талибаните на власт той се укрива в задното помещение на един магазин в Кабул, който принадлежи на негов приятел и в момента е затворен. Помещението няма прозорци.      

Даниш е трансджендър и се страхува от талибаните с основание - под тяхното управление "нестандартните" хора са застрашени от смъртна присъда. Даниш е израснал като момиче, но на 13 години разбрал, че живее в грешното тяло. В тяло, което той, по собствените му думи, мрази.

"Разсъдъкът ми е парализиран, полудявам от тежки мисли", казва той. Нощем взима сънотворни, за да може да спи. Признава, че би искал да е някъде на морския бряг и да крещи, да крещи до полуда, докато гърлото не го предаде, пише DW.

Даниш поддържа контакти с външния свят само с мобилния си телефон, и то само с много ограничен кръг хора. Най-близкият му приятел и доверено лице е Халид. Той е гей и също като Даниш е около 25-годишен. От началото на септември DW поддържа връзка с двамата афганистанци чрез шифрована месинджър-връзка. Всеки ден. Имената на двамата са променени от съображения за сигурност.

Под ударите на пластмасови тръби

Халид взел мерки: още докато талибаните се придвижвали към Кабул, сменил дънките и суичъра с традиционно афганистанско облекло. Дори си пуснал брада, за да не бие на очи. Но предприетите от него мерки очевидно не били достатъчно.

На 15 август, когато ислямистите влезли в Кабул, Халид излязъл да пазарува. На улицата изведнъж почувствал силна болка в гърба.

"Зад мен стоеше един талибан, когото изобщо не бях забелязал. Удряше ме с масивна пластмасова тръба, от очите ми рукнаха сълзи от болка. Талибанът се беше втренчил в мен и ме попита: "Защо имаш такава женствена походка? Не знаеш ли как се върви?". Оттогава Халид не е напускал дома си.

Наказанията на талибаните

При управлението на талибаните ЛГБТИ-хора като Халид и Даниш са изправени пред смъртна опасност. Талибаните наказват мъжете, които правят секс с други мъже, по два начина: или чрез умъртвяване с камъни, или чрез премазване от падаща върху тях стена, висока между два и половина и три метра.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК