Талибаните държат служители без заплати, а цените на храните растат неудържимо

Афганистанците са изправени пред безработица и инфлация

08.10.2021 | 17:22 Редактор: Искра Ангелова
Талибаните държат служители без заплати, а цените на храните растат неудържимо

Цените на храните в Афганистан растат неудържимо. Местната валута губи бързо стойността си, а вносът от Афганистан спадна драстично заради недостига на американски долари, което пречи на търговията, разказва Nikkei. 

Зиа-ул-Хак Сархади, вицепрезидент на Пакистано-афганистанската съвместна търговска и индустриална камара, посочва, че вносът на храни от Пакистан към Афганистан почти е спрял. Основната причина е, че талибаните са ограничили възможността за теглене на средства от банките до $200 (около 20 000 афгани) седмично. По думите му само доставките на цимент, платени преди завръщането на талибаните, преминават границата сега. И от обичайно над 1 000 камиона, днес минават по-малко от 200.

Решението на талибаните да ограничат тегленето на средства от банките цели да предотврати изнасянето им в чужбина. В същото време САЩ продължават да блокират достъпа на Афганистан до доларови резерви в размер на около $9,5 млрд. в американски банки. 

Международният валутен фонд и Световната банка също спряха деноминираната в долари помощ, която достигаше около 43% от икономиката на страната през 2020 г. и бе основният източник на приходи за хазната насред липсата на значими и редовни данъчни приходи и износ. Без долари, финансовият сектор на Афганистан е на ръба на тотален колапс. Правителството на талибаните не може да плаща заплатите на държавните служители, нито пък да пренася електроенергия. Всеки ден пред клоновете на местните банки има дълги опашки от чакащи да изтеглят депозитите си. Много от клоновете дори не отварят, информира Money.bg.

Миналия месец Министерство на финансите на Пакистан взе решение да продава на Афганистан срещу пакистански рупии, но централната банка все още не е обявила политиката официално. 

След 15 август афганистанската валута падна от 80,9 за долар до 87,9 на 30 септември, по данни на Morningstar. Курсът днес е 90 за долар. Като резултат храните поскъпват с 35% през последните седмици, според местен журналист. Той посочва, че афганистанците са изправени пред безработица и инфлация. Пакистан е най-големият доставчик на храни за Афганистан и през 2019 г. внесените храни възлизат на над $191 млн., или 40% от общата сметка.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК