Китайска журналистка е близо до смъртта заради пандемията в Ухан

Джан Джан е осъдена на 4 години затвор за "провокиране на неприятности"

05.11.2021 | 13:58 Редактор: Тодор Петров

Китайска журналистка, осъдена заради отразяване на пандемията в Ухан, е с опасност за живота и е близо до смъртта в затвора. За това сигнализираха нейни роднини в социалните мрежи.

На 1 февруари 2020 година независимата журналистка и бивш адвокат Джан Джан пристига в епицентъра на новия коронавирус - Ухан. Започва да документира с телефона си хаоса в града, поставяйки под въпрос действията за овладяване на ситуация. 

Публикува информацията в социалните мрежи до май същата година, когато е арестувана. Отразяването на пандемията ѝ осигурява 4 години затвор за "провокиране на неприятности" - често използвани в Китай обвинения срещу противници на властта. 

Година по-късно журналистката се намира в тежко физическо състояние. В социалните мрежи брат ѝ написа, че е отслабнала драстично, след като е обявила гладна стачка в знак на протест. 

"Джан е висока 177 см, а сега има по-малко от 40 кг тегло. Тя може да не преживее предстоящата студена зима. Надявам се, че светът ще я запомни каквато беше преди. 

Влошеното здраве на 38-годишната Джан Джан събуди отново призивите за освобождаването ѝ. Организации за човешките права настояват за намеса на международната общност, която да окаже натиск върху Пекин. 

От "Амнести интернешънал" пишат: Съдебното преследване на Джан Джан от страна на китайското правителство, само защото се е опитала да разкрие какво се случва в Ухан в условията на огромна правителствена тайна относно пандемията, е позорно посегателство срещу правата на човека. 

По информация на "Репортери без граници", Джан Джан не може да ходи и да движи ръцете си без чужда помощ.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК