Връщането към зимно време струва на България по 1,5 млрд. лв. годишно

Тази година трябваше да сменим стрелките за последен път, но това не се случи

30.10.2021 | 19:55 Редактор: Здравко Черкезов

Тази нощ се връщаме към зимното часово време. В 4 часа ще преместим стрелките с час назад. През 2019 г. Европейският парламент гласува за отпадането на сезонната смяна на часа. В България все още не е взето решение дали да останем на лятно или на зимно време.

Тази година трябваше да сменим стрелките за последен път. Това обаче не се случи. Причината е, че лидерите на страните членки не се разбраха, а за това трябва единно решение. 

Висшите чиновници имаха своите по-належащи тревоги като излизането на Великобритания от Съюза, а после и кризата с коронавируса. А икономическите загуби се сериозни. 

"Те са свързани с по-големи медицински разходи, по-голям травматизъм на работното място, разходи в размери на 131 млрд. евро за Европейския съюз", изтъкна председателят на АИКБ Добрин Иванов. 

Страната ни не е изключение. "В рамките на България – 1,5 млрд. лв. годишно", посочи той.

Според специалистите ползите са малко. 

"Основната цел на тази промяна е икономия от свещи и газ, през 18 век това са били разходите на домакинствата", обясни Иванов.

Над 70 са страните в света, които сменят стрелките. В България преминаването от лятно към зимно часово време и обратно започва да се прилага през 1979 г., а в Европа – от 1916 г. От 2002 г. насам зимното часово време в ЕС започва в последната неделя на октомври и завършва в последната неделя на март.

През 2018 г. се проведе и анкета – за и против смяната. 84 на сто от българите и същият процент от европейците бяха категорични - против смяната. Тогавашният председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер даде обещание, което Европейският парламент одобри, но не мина през Съвета на Евросъюза. 

"Европейската комисия ще се погрижи възможно най-бързо да бъде прекратено местенето на стрелките и да остане само лятното часово време", заяви тогава Юнкер.

За момента обаче няма изгледи това да стане.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 2
Маринов.
преди 2 години
Не знам, защо някой е решил, че трябва да остане измисленото лятно часово време, а не астрономическото т.е. зимното часово време, което съществува много, много отдавна. Вероятно пак става дума за пари. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
албатрос дългонос
преди 2 години
Стига всеки път като сменяме време сте писали глупости: милиард и половина,инфаркти ,инсулти и т.н. щурутии. Правим го от 50г. и никой не е умрял.80% гласуваха да оставим лятното часово време. В София започвате работа в 9 или 10 ама останалата страна сме на работа от 8.Сина ми започва улилище в 7.30Знаете ли кога изгрява слънцето през декември и януари? В 7.30! Тоест ние *** живеещи извън София ще започваме работа час преди да е изгряло слънцето а преди това трябва да станем,закусим? ... Сигнализирай за неуместен коментар