Четвъртата вълна е катастрофа за Румъния, умират по 20 души на час

Болниците са пълни, няма място за интензивно лечение

28.10.2021 | 19:25 Редактор: Теодора Патронова

Тежка остава ситуацията в съседна Румъния. Само за последното денонощие новите случаи в страната са близо 14 хиляди. За да се справи с кризата, страната вече получава помощ и от чужбина. 

През последните 2 седмици всеки ден има поне 500 смъртни случая, причинени от Ковид-19. Болниците са пълни, няма място за интензивно лечение. Няма достатъчно лекарства в болниците и Румъния се обърна за помощ към Европейския съюз. Четвъртата вълна е катастрофа за Румъния.

Президентът Клаус Йоханис също го признава, въпреки че през лятото каза, че са победили пандемията. В тази ситуация с над 15 000 заразени всеки ден румънците са изплашени. Те стоят на опашка, за да се ваксинират след неуспешна кампания.

Въведени са нови ограничения - особено за неваксинираните хора, които нямат право да напускат домовете си след 22:00 ч. до 5:00 ч. Маските са задължителни навсякъде, а магазините затварят в 21:00 ч.

Преди всичко се обсъжда налагането на "зелен пропуск" на работното място - в частния и държавен сектор. Това предложение не мина в Сената, но предстои решаващо гласуване в Камарата на депутатите.

Вижте повече в репортажа на Костин Соаре. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК