Румъния "потъва" във вълната от Ковид-19, храмовете стават морги

Във Великобритания обмислят задължителна ваксинация на всички здравни работници

26.10.2021 | 14:42 Редактор: Искра Ангелова

Ситуацията с коронавируса в Румъния се влошава. Храмовете в Букурещ са предоставени зa нуждитe нa бoлничнитe мoрги. Близo 20 хиляди нoвoзaрaзeни и нaд 500 cмъртни cлучaи има нa дeн в oфициaлнaтa cтaтиcтикa. Румъния e cрeд cтрaнитe c нaй-виcoкa cмъртнocт в cвeтa oт кoрoнaвируc и caмo c 30% вaкcинирaни oт нaceлeниeтo. Гърция също връща част от мерките срещу коронавируса.

От два метра на 1,5 вече е изискването за спазване на дистанция в Гърция. Мярката важи еднакво за всички, без значение дали са ваксинирани или не. Удълженото работно време на магазините за хранителни стоки, въведено миналата година, обаче се отменя. Две трети от пълнолетните гърци вече са напълно ваксинирани срещу Ковид-19.

Обществените места в Естония вече могат да се посещават само от ваксинирани или преболедували коронавируса, въпреки масовите протести. Дори хора с отрицателен тест за Ковид-19, вече няма да се допускат в заведения, театри, кина, спа салони и др. А във Великобритания обмислят задължителна ваксинация на всички здравни работници. 

"Около 93% от здравните работници са ваксинирани, но макар и неваксинираните да са малцинство, това поражда достатъчно загриженост за сигурността на пациентите", каза министърът на здравеопазването на Великобритания Саджид Джавид.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК