Байдън подписа заповед, която въвежда нови изисквания за ваксинацията

Отменят се строгите ограничения за пътуване до САЩ от Китай, Индия и голяма част от Европа

26.10.2021 | 08:59 Редактор: Жаклина Иванова
Байдън подписа заповед, която въвежда нови изисквания за ваксинацията

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа изпълнителна заповед, която въвежда нови изисквания за ваксинация срещу Ковид-19 за чужденците, пътуващи до страната със самолет. Едновременно с това тя отменя строгите ограничения за пътуване до Съединените щати от Китай, Индия и голяма част от Европа, считано от 8 ноември, предаде Ройтерс, като се позова на Белия дом.

Рестрикциите бяха въведени за първи път в началото на миналата година, за да се спре разпространението на новия коронавирус. Те забраниха достъпа до САЩ на повечето категории чужденци, които през предишните 14 дни са били във Великобритания, Ирландия, 26-те държави от Шенгенското пространство, Китай, Индия, Иран, Република Южна Африка и Бразилия.

"В интересите на Съединените щати е да се откажат от рестрикциите по страни, прилагани преди по време на пандемията от КОВИД-19 и да възприемат политика за пътуванията по въздух, която се основава преди всичко на ваксинацията, за да позволи безопасното възобновяване на международните пътувания по въздух до Съединените щати", пише в заповедта на Байдън.

Белият дом потвърди, че изискването за ваксинация няма да важи за децата под 18-годишна възраст и за хора с определени медицински проблеми.

На 20 септември американското президентство съобщи, че в началото на ноември ще премахне ограниченията за пътуване по въздух до САЩ за напълно ваксинираните пасажери от 33 държави, припомня Ройтерс.

Администрацията на Байдън възнамерява да даде по-късно тази седмица подробности за плановете си да вдигне също на 8 ноември ограниченията за влизане на ваксинирани чужденци в Съединените щати по суша.

В Ню Йорк междувременно няколко хиляди служители на градските власти, най-вече пожарникари, протестираха срещу задължителната ваксинация, обявена от кметството миналата седмица, предаде Франс прес.

"Питат ли ви дали сте ваксинирани, когато ви се обаждат за помощ?" и "Крайно необходими вчера, безработни днес", може да се прочете на транспаранти, издигнати от демонстрантите, които преминаха по Бруклинския мост.

Само около 60% от пожарникарите в Ню Йорк са ваксинирани срещу Ковид19 - много по-малко от дела на ваксинираните пълнолетни жители на най-многолюдния град в САЩ, който възлиза на 84 на сто, информира БТА.

През септември властите в мегаполиса задължиха работещите в здравеопазването и образованието да се ваксинират. Делът на ваксинираните в двата сектора вече надхвърля 95%. Сега дойде редът на всички 160 000 служители на градските власти.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК