Моргите в Румъния са пълни, ситуацията в Букурещ излиза извън контрол

Страната е на дъното по брой поставени ваксини срещу Ковид-19

26.10.2021 | 18:44 Редактор: Жаклина Иванова

България влезе във фокуса на световните медии с това, че е на последно място в ЕС по брой ваксинирани. Три пъти по-малко са ваксинираните в България в сравнение със средното ниво за Европейския съюз. С Румъния сме на дъното по поставени ваксини.

Моргите в страната са пълни, а ситуацията в Букурещ вече излиза извън контрол. За да посрещне новите ограничения, влезли в сила в страната преди ден, българката Габриела Пелою също си поставя ваксина.

"Преди две седмици се ваксинирахме, защото не можем да излезем никъде, ако не сме ваксинирани", сподели тя.

За неваксинирани и непреболедували се връщат ограниченията отпреди.

"Трябва да сме с маски навсякъде. Тези, които не са ваксинирани, трябва да са вкъщи до 21:00 часа, иначе трябва да представят декларации", каза Габриела Пелою.

Духовниците в столицата решиха да отстъпят храмовете на болниците. Смъртността в Румъния от коронавирус е най-бързо растящата за Европейския съюз. Заради пълните болници се налага хората да бъдат лекувани в коридорите.

"Румъния има по 400-500 смъртни случая на ден и губи по едно село всеки ден", каза управителят на Университетската болница Каталин Карстою.

Богослужителите в расо в един глас призовават хората да се ваксинират.

"Мога да ви кажа, че бях болен от коронавирус. Получих първата ваксина, после втора. Сега, през септември, вече имам и третата. Повярвайте ми, скъпи мои, ваксината все още ни помага да преодолеем тези неща", сподели епископът Вирджил Берча.  

Само за 24 часа са имунизирани над 127 000 румънци. Училищата в страната ще останат затворени за две седмици. А румънските медии сравняват картината с тази от Италия по време на първата вълна, когато страната беше най-засегнатата от коронавируса в Европа.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК