Германия облекчава мерките, но не всички са съгласни. Защо?

Жителите на Хамбург ще могат да влизат на определени места без маска

22.10.2021 | 19:48 Редактор: Искра Ангелова

Германия постепенно се връща към нормалния ритъм на живот. В части от страната започна разхлабване на мерките. Защо не всички са съгласни с въведените облекчения?

Само след няколко дни ваксинираните и преболедували жители на втория по големина град в Германия ще могат да влизат на определени места без маска. Решението беше взето във вторник от местния парламент в Хамбург.

"От тази неделя магазини, които не са от първа необходимост, ще имат възможност сами да изберат дали да приемат единствено ваксинирани и преболедували на своята територия", съобщиха от Сената.

За повечето жители на града разхлабването на мерките носи облекчение. Не и за Веселина, студент по медицина в Хамбург, която работи в спешното отделение на Университетската клиника. 

"В определени магазини, където може да се спазва дистанция, може би евентуално могат да се махнат маските, където няма голям наплив на хора. Но нека да не забравяме факта, че дори и ваксинираните могат да предават вируса нататък", коментира Веси.

Като свидетел на пандемията от първа линия си спомня как преди една година ѝ се е наложило да се сблъска с реалността "Ковид".

"Беше доста шокиращо какво се случва с пациентите с Ковид-19 и как всеки бива изолиран. Освен че ние изолираме хората с Ковид-19, ние изолираме и абсолютно травмирани пациенти, които имат емоционалната нужда от емоционална подкрепа, от близките си от приятелите си. Ние ги изолираме, за да можем да предпазим не само тях, а и себе си от коронавируса", допълни тя.

Вижте повече в репортажа на разказва Михаела Златкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК