Ще усетим недостиг на храна през пролетта и лятото на 2022 година?

Енергийната криза може да прерасне в хранителна криза и да доведе до глад в уязвимите държави

22.10.2021 | 14:56 Редактор: Искра Ангелова
Ще усетим недостиг на храна през пролетта и лятото на 2022 година?

Енергийната криза може да прерасне в хранителна криза и да доведе до глад в уязвимите държави, предупреждава един от най-големите производители на торове в света пред Guardian. 

Свейн Торе Холсетер, главен изпълнителен директор на Yara, посочи, че високите цени на природния газ принуждават компания да намали производството си в Европа с 40 процента. Компанията произвежда 8,6 тона амоняк годишно, ключова съставка за торовете. 

Норвежката компания, която има заводи в над 50 държави по света, засега успява да поддържа доставките на продуктите за подобряване на почвата като внася амоняк от съоръженията си в други части на света, където газът е по-евтин.

Но Холсетер предупреждава, че няма гаранция, че този процес може да продължи. "Важно е да се разбере, че енергийната криза може да е началото на хранителна криза", казва той. "Трябва да отделяме внимание на всички, които са засегнати от по-високите комунални сметки и цени на храните, но за някои е въпрос на живот и смърт. Става въпрос за сценарий, в който има недостиг на храна и глад", подчертава Холсетер. 

По думите му съкратеният обем производство в Европа засяга цените на торовете по цял свят. И земеделците плащат значително повече отколкото преди година.

Цените на уреята, например, вече са $850 за тон, при $260 преди година. 

Джулия Мийхан, директор в агенцията за цени на суровините ICIS, е съгласна, че има "сериозен световен проблем". Китай поставя забрана за износ на торове, Русия обмисля забрана, а Турция - голям износител - спря доставките, казва тя. 

"Виждаме рекордни цени за всички торове. Ситуацията е много, много сериозна. Хората не осъзнават, че 50% от производството на храни по света разчита на торове", посочва Мийхан.

По думите ѝ реколтите се продават срещу рекордни цени, а недостигът на храни може да се усети през пролетта и лятото на 2022 г. 

Освен с цените, проблем има и с доставките. Изданието отбелязва липсата на шофьори на Острова, както и други логистични проблеми, които поставят под въпрос дали доставките на торове ще дойдат навреме през пролетта, когато земеделците ще имат нужда от тях. 

Холсетер не се наема с дългосрочна прогноза, тъй като "енергийната ситуация е много динамична".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК