Навални спечели наградата "Сахаров" за свобода на мисълта

"Той води последователна кампания срещу корупцията на режима на Владимир Путин", посочиха от ЕП

20.10.2021 | 23:07 Редактор: Жаклина Иванова
Навални спечели наградата

Евродепутатите присъдиха на руския опозиционен политик и активист за борба с корупцията Алексей Навални наградата "Сахаров" на Европейския парламент за свобода на мисълта за 2021 г.

Заместник-председателят на ЕП Хейди Хаутала обяви лауреата за 2021 г. в пленарната зала в Страсбург в сряда следобед, след като по-рано беше взето решение от Председателския съвет на ЕП, съобщиха от пресцентъра на ЕП.

"Европейският парламент избра Алексей Навални за носител на тазгодишната награда "Сахаров". Той води последователна кампания срещу корупцията на режима на Владимир Путин, а чрез своите профили в социалните медии и политически кампании Алексей Навални помогна за разкриването на злоупотреби и мобилизира подкрепата на милиони хора в цяла Русия. Заради това той беше отровен и хвърлен в затвора", заяви председателят на Парламента Давид Сасоли.

"Присъждайки наградата "Сахаров" на Алексей Навални, признаваме огромната му лична смелост и потвърждаваме непоколебимата подкрепа на Европейския парламент за незабавното му освобождаване", добави той.

"Тази година наградата "Сахаров" за свобода на мисълта беше присъдена на застъпник за промяна. Алексей Навални прояви голяма смелост в опитите си да възстанови свободата на избор на руския народ. В продължение на години той се бори за правата на човека и основните свободи в страната си. Това му коства свободата и почти живота му. От името на Европейския парламент призовавам за незабавното му и безусловно освобождаване", уточни Хаутала.

"Днес Парламентът отдава почит и на група афганистански жени, които са се борили упорито за равенство и права на човека в страната си и които бяха номинирани за наградата "Сахаров". Избрахме да отдадем почит на смелостта на тези жени, тъй като те са сред първите пострадали от нарушаването на най-основните им права и свободи, след като талибаните завзеха властта в Афганистан", добави тя.

Церемонията по връчването на наградата "Сахаров" ще се състои на 15 декември в Страсбург.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК