"Домашен режим" в Москва: 4-месечна карантина за неваксинираните възрастни

Мярката не се отнася за онези, които са преболедували Ковид-19 през последните 6 месеца

20.10.2021 | 21:13 Редактор: Жаклина Иванова

С непопулярни мерки срещу пандемията: в Москва затварят по домовете им възрастните хора над 60 години, които не са ваксинирани. "Домашният режим" ще важи до 25 февруари догодина, обяви кметът Сергей Собянин.

Той каза, че се въвежда така нареченият "домашен режим" за две групи хора: неваксинираните над 60-годишна възраст и страдащите от хронични заболявания. Те не бива да напускат домовете си в столицата. Тази мярка не се отнася за онези възрастни хора, които са преболедували от Ковид-19 през последните 6 месеца, както и за ваксинираните.

До това решение се стигна, след като през последните седмици беше регистриран исторически най-високият ръст на нови зарази в Русия – най-вече сред деца в училищна възраст и сред хората над 60 години, пише DW.

Оперативният щаб за борба срещу коронавируса предложи още една мярка за по-ефективно справяне с ръста на новите зарази: дните от 30 октомври до 7 ноември да бъдат обявени за неработни в цяла Русия. Щабът дори предлага онези региони, където епидемиологичната ситуация е особено тежка, да обявят за почивна и цялата предишна седмица.

Оперативният щаб съобщава още, че новите заболявания в рамките на едно денонощие леко намаляват като брой, но расте числото на смъртните случаи за денонощие. Вчера дори беше отбелязан печален рекорд: след зараза с коронавируса във вторник починаха 1015 граждани на Руската Федерация. Така общият брой на жертвите на Ковид-19 в Русия достигна 225 325 души. Преболедувалите са малко на 7 милиона, като общият брой официално регистрирани случаи на Ковид-19 възлиза на малко над 8 милиона.

Заразата с коронавирус тази година се разпространява в Русия по-бързо, отколкото през 2020, съобщи министърът на здравеопазването Михаил Мурашко. Той подчерта, че основната маса сред заболелите са хора, които не са се ваксинирали.

По данни на Министерството на здравеопазването, през тази година двойно се е увеличил и броят на бременните жени, които лежат в реанимация с тежка форма на Ковид-19.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК