Русия информира за много добри резултати на Sputnik Light срещу Делта

Еднодозовата руска ваксинапоказва 70% ефективност

13.10.2021 | 17:13 Редактор: Жаклина Иванова
Русия информира за много добри резултати на Sputnik Light срещу Делта

Еднодозовата руска ваксина Sputnik Light показва 70% ефективност срещу Делта варианта на коронавирус три месеца след нейното поставяне, съобщи в сряда Руският фонд за директни инвестиции (RDIF), позовавайки се на разработчика на ваксината, предаде Ройтерс.

Данните са изпратени от разработчика, института "Гамалея", на медицинския уебсайт medRxiv преди партньорска проверка и въз основа на 28 000 участници, които са получили ваксината Sputnik Light, в сравнение с контролна група от 5,6 милиона лица, които не са били ваксинирани.

"Резултатите за ефикасността на еднодозовата ваксина Sputnik Light срещу Делта варианта на коронавируса значително надминават тези на редица двудозови ваксини. Най-важното е, че данните от института "Гамалея" потвърждават, че еднократната ваксина Sputnik Light е сред най-добрите ваксини срещу коронавирус", посочи ръководителят на Руския инвестиционен фонд Кирил Дмитриев.

Данните са факт в момент, когато Русия продължава да се бори с нарастващите Ковид инфекции и колебанията в страната относно ваксинацията. Руската ваксина се опитва да се конкурира с по-утвърдените ваксини, разработени от компаниите Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca, всяка от които произвежда стотици милиони дози.

Държавите по света въвеждат или обмислят прилагането на трети (бустерни) дози от ваксините на Pfizer/BioNTech или Moderna на част от тяхното население, особено при тези с отслабена имунна система и възрастните хора. Въпреки че няма консенсус сред учените до колко широко трябва да бъде тяхното прилагне.

Според RDIF,  ефективността на Sputnik Light като бустерна доза за други ваксини ще бъде почти толкова добра срещу Делта варианта, колкото водещата руска двудозова ваксина Sputnik V, която се предлага за използване в международен план.

Руският инвестиционен фонд добави, че Sputnik Light  ще бъде над 83% ефективна срещу заразяване с Ковид-19 и над 94% ефективна срещу хоспитализация.

Кирил Дмитриев е посочил пред Ройтерс, че очаква в крайна сметка Sputnik Light да се превърне в основната руска ваксина срещу Ковид-19, предаде БНР.

"В крайна сметка смятаме, че Sputnik Light  може да бъде основната ваксина след една година, когато много хора просто ще трябва да се реваксинират или ще са имали коронавирусната пандемия и хората няма да имат нужда от Sputnik V", каза Дмитриев.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК