С месеци купуваме все по-скъпо гориво - причините са много

Очакванията са през 2022 г. цените да се увеличат с около 13%

20.10.2021 | 10:45 Редактор: Теодора Патронова
С месеци купуваме все по-скъпо гориво - причините са много

Цените на горивата се увеличават от месеци и подклаждат инфлацията. За 12 месеца нафтата за битови нужди е поскъпнала с цели 76,5%, а горивата – с близо 30 на сто. Не случайно само през септември животът в Германия поскъпна с около 4,1%.

Цената на петрола продължава да върви нагоре. В понеделник един барел (159 литра) струваше на борсата 83-86 долара – рекорд за последните три години. Само през октомври тази цена се удвои.

Една от главните причини е повишеното търсене, защото икономиката в световен мащаб се възстановява след ограниченията, наложени заради пандемията. Друга причина са растящите цени на въглищата и газа, поради което много електроцентрали минаха на нафта. Виновна обаче е и политиката на държавите от ОПЕК, които наистина увеличиха производството, но увеличението далеч не покрива нарасналото търсене.

Още няколко фактора играят роля за шока по бензиностанциите.

От началото на годината влязоха в сила по-строгите ограничения за отделянето на въглероден двуокис, които трябва да стимулират преминаването към климатично неутрални енергийни източници. В резултат от тях обаче на бензиноколонките цените на горивата скочиха с допълнителни 6-8 евроцента на литър, пише DW.

Специално в Германия данъците и акцизите формират една съществена част от цената на горивата: около 50%, а понякога и повече. 

При цените на горивата роля играе и обменният курс между долара и еврото. От началото на годината курсът на еврото леко спадна, а това означава, че се оскъпяват онези продукти, които на борсата се търгуват в долари. Такъв продукт е суровият петрол.

Тези фактори показват, че цените на нафтата и бензина ще продължават да растат и през идните месеци.

В същото време редица експерти са убедени, че страните производителки на петрол нямат интерес да задушават възстановяването на световната икономика чрез прекалено високи цени на суровия петрол. Водещите германски икономически институти очакват, че през 2022 година цените на горивата ще се увеличат само с около 13% - при положение, че през тази година скочиха с цели 59 на сто.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 8 месеца