Киев призова света да не признава анексирането на Крим

Страната прие резолюция, че не признава анексирането на Крим към Русия

20.03.2014 | 16:46 Редактор: Елена Кирилова
Киев призова света да не признава анексирането на Крим

Украинският парламент прие резолюция, посочваща, че Киев не признава анексирането на Крим към Русия и ще се бори за освобождаването на автономната република.

Върховната Рада отправи призив към международната общност да не признава Кримската република като субект, който се намира извън границите на Украйна. В документа се посочва, че Крим в момента е „временно окупирана територия“, пише ИТАР-ТАСС.

Още по темата

В изказването си президентът Олександър Турчинов заяви, че за първи път след Втората световна война една държава „цинично нарушава установените държавни граници“. Според държавния глава действията на Русия противоречат на всички международни норми.

Турчинов подчерта, че Украйна ще води борба, въпреки че знае, че тя ще бъде дълга и тежка.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров пък заяви, че процесът по присъединяването на Крим към Русия ще бъде окончателно завършен тази седмица. По думите му Москва е готова да защитава правата на руснаците, които живеят извън границите на Русия и за целта ще използва всички политически и дипломатически средства.

Лавров разкри, че са предприети всички процедурни стъпки за изпълнение на споразумението, което лидерите на Русия, Крим и Севастопол подписаха. В него се предвижда включването на Крим и Севастопол към Руската федерация.

От своя страна, президентът на Русия Владимир Путин обеща пенсиите и заплатите на жителите на Крим да бъдат увеличени значително. Той вече е възложил на Министерството на труда, както и на ресорните институции, да направят всичко възможно, така че това повишение да се случи възможно най-бързо.

Украинското министерство на финансите твърди, че разходите на Крим влизат на около 800 млн. евро годишно. Ако Русия реално приеме в границите си региона, тези трансфери ще трябва да продължат, но не от Киев, а от Москва. 

Повече по темата вижте във видеото!