Украйна изтегля войските си от Кримския полуостров

Киев ще въведе визов режим с Русия

20.03.2014 | 10:06 Редактор: Елена Кирилова
Украйна изтегля войските си от Кримския полуостров

Украйна изтегля своите войски от Кримския полуостров, разкри говорителят на министерството на отбраната в Киев, подчертавайки, че приоритет в момента е това да се случи бързо и безопасно.

Междувременно украинският президент Олександър Турчинов внесе в парламента проект за декларация за борба за освобождение на Украйна. Това се случи след като проруски демонстранти обсадиха две украински военноморски бази на Кримския полуостров.

На фона на тези събития стана ясно, че Киев ще започне процедура по напускане на Общността на независимите държави и ще въведе визов режим с Русия. Решението е взето на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, заявиха официални лица от Украйна.

Временното украинско правителство призовава Крим да стане демилитализирана зона, въпреки че Русия струпа свои войски на полуострова.

Събитията са резултат от референдума, който определи съдбата на Крим. По време на гласуването имаше засилено присъствие на руски паравоенни организации.

От своя страна председателят на Федералния резерв в САЩ Джанет Йелън заяви, че Американската централна банка продължава да следи отблизо случващото се в Украйна, тъй като се опасява от възможността напрежението да ескалира.

Повече по темата вижте във видеото!