Апартамент под наем срещу 10 евро на месец - ето каква е уловката

Украинските власти искат да заселят района около Чернобил

17.10.2021 | 15:59 Редактор: Елеонора Танева
Апартамент под наем срещу 10 евро на месец - ето каква е уловката

Украинският фонд за държавна собственост пусна десетки имоти на пазара за отдаване под наем срещу символичната сума от 10 евро на месец. Има ли уловка? - Да. Те са край Чернобил - мястото на най-тежката ядрена катастрофа в света.

Целта на властите е да се насърчат хората да се заселят в зоната около Чернобил. Сред офертите е апартамент от 700 кв. м, който може да се наеме за 8 евро на месец, съобщава Kyiv Post.

Четвъртият реактор на централата "Чернобил" край Припят експлодира през април 1986 г., изпращайки радиоактивен облак към цяла Европа. Припят, който е бил дом на работниците в завода, е евакуиран и изоставен.

Интересът към Чернобил се повиши след неотдавнашната поредица на HBO за бедствието, като Припят се превърна в популярна дестинация за екстремни преживявания и слефита. 

Президентът Зеленски призова зоната около "Чернобил", която е около 19 мили,  да се превърне в "туристически магнит".

Местните власти също отдават под наем парцели земя, които се надяват да бъдат използвани за фабрики за слънчева енергия. Някои бизнесмени вече са се възползвали от евтините наемни цени, за да отворят магазини и общежития, пише dnes.bg.

В момента в селата в района живеят около 7 000 души. 

Ежедневните нива на радиация вече не са смъртоносни, Според Международната агенция за атомна енергия нивата на радиация вече не са смъртоносни. Но горските пожари, които често избухват в провинцията около Припят, изпускат радиоактивни частици в атмосферата.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК