Ново изследване: След аварията в Чернобил - децата без мутации

Участниците в изследването са родени между 1987 година и 2002 година

26.04.2021 | 20:16 Редактор: Десислава Атанасова

Днес се отбелязва 35-ата годишнина от аварията в Чернобил. Според ново изследване децата на работниците от атомната електроцентрала не са наследили увреждания и нямат генетични изменения. 

Участниците в изследването са родени между 1987 година и 2002 година. Изследвани са геномите на 105 семейства - ръководителят на проучването избира близките на работниците, помагали за разчистването на силно замърсената зона около атомната електроцентрала - 70-километров район.

"В проучването не разглеждаме какво се е случило с децата, които са били в утробите на майките си по време на инцидента, а мутации. Те се появяват случайно в яйцеклетка или сперматозоид", обясни изследователят д-р Стивън Чанок

Втора група изследователи се занимават с генетичните промени в тумори на щитовидната жлеза, които са свързани с излагането на радиоактивен йод, изхвърлен по време на бедствието. Големи дози от него са попаднали в децата през млякото.

"Няма разлика между тумори на щитовидната жлеза и други видове рак", категоричен е проф. Джери Томас

Украинските власти кандидатстват за статут на защитено място от световното наследство на ЮНЕСКО за района около централата ,с цел да привличат финансиране и туристи. 

35 години след аварията, районът около изоставената атомна централа е пуст. Всички сгради в най-близкия град Припят, някога с население от 50 000 души, се нуждаят от ремонт. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК