34 г. от аварията в Чернобил: Спекулациите, трагедията, уроците...

Припят днес е град-призрак, който напомня за трагедията

26.04.2020 | 19:22 Редактор: Юлия Христова

Навършват се 34 години от ядрената авария в Чернобил. На 26 април 1986 в един от реакторите на ядрената централа става експлозия, а следата от нея остава до днес. Радиацията засяга десетки хиляди.

Датата е 26 април, годината 1986 г., а часът - 01:23 през нощта. Реактор №4 на централата експлодира при изпитания на системата за сигурност. Взривът запалва пожар, който гори в продължение на 10 дни. При експлозията загиват двама души. 

И до днес спекулациите са десетки, но основната версия за инцидента е комбинация от неправилни действия на персонала. А първото официално съобщение за експлозията идва едва на 28 април вечерта. 

През това време радиоактивното замърсяване обхваща големи части от Европа, засяга и България. Десетки хиляди са евакуирани. Случаите на рак също са десетки хиляди.  

А Припят, с население от 50 000 души тогава, днес е град-призрак, който напомня за трагедията. Той е напълно обезлюден заради високите нива на радиация, но е сред желаните туристически дестинации. Стоманен саркофаг затиска горивото в реактора и тоновете радиоактивни материали. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Тук има бум на ракови заболявания и една от главните причини е тази радиация. Сигнализирай за неуместен коментар