Германия въведе "зеления сертификат" и раздели Ковид мерките на две групи

Това дава възможност да отпадне дистанцията и заведенията да работят на пълен капацитет

15.10.2021 | 19:42 Редактор: Жаклина Иванова

Германия е една от първите държави в Европа, в която е въведен "зеленият сертификат". А отскоро мерките за влизане в заведения в страната са разделени на два типа.

При единия се приемат ваксинирани, преболедували или с негативен тест, а при втория се допускат само ваксинирани и преболедували, което дава възможност да отпадне дистанцията и заведението да работи на пълен капацитет.

Доскоро във втория по големина град в Германия в сила бяха правила за дистанция, вечерен час, продажбата на алкохол и ограничения за капацитет. Сега обаче за влизането в повечето заведения в Хамбург важат два вида правила - 2Г, които обхващат ваксинираните и преболедувалите Ковид-19, и 3Г, които допускат и посетители с негативен тест.

Маргарита Илиева от години живее е Хамбург. Въпреки че е ваксинира, тя подкрепя ограниченията.  

По-строгата мярка беше предложена от властите в Хамбург през август с мотива, че ваксинираните и преболедувалите са по-защитени.

"Ако погледнем само ваксинираните, нивото на заразимост е под 5 на 1000", посочи кметът на град Хамбург Петер Тчентчер.

Повечето собственици на нощни заведения в града изискват само сертификат за ваксина или преболедуване.

"Идеята е добра, за да има малко повече контрол. Но наблюдавам, че това разделя хората. Определено това оказва някакво влияние върху избора, който имаш", каза Маргарита Илиева.

А проверката на сертификат или тест е изцяло дигитализирана и са състои от 2 мобилни приложения. В т.нар. "корона" приложение се намира QR- код от "зелен сертификат".

С второто приложението "Лука" всеки посетител предварително е въвел своите лични данни като има, адрес и телефон за връзка. На входа на всяко заведение или бар посетителите трябва да сканират съответния QR код, който автоматично започва да отброява колко време сте прекарали на съответното място. Целта е, ако в опреденият часови диапазон има заразен, властите да могат да се свържат с контактните лица.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Йоанна
преди 2 години
Фашисти са си неофашисти. Остава само дали България ще преследва германския неофашизъм Сигнализирай за неуместен коментар