СЗО: Скок на смъртните случаи от туберкулоза

По оценки на организацията понастоящем около 4,1 милиона души са болни

14.10.2021 | 23:40 Редактор: Искра Ангелова
СЗО: Скок на смъртните случаи от туберкулоза

Смъртните случаи от туберкулоза са се увеличили за първи път от повече от десетилетие насам заради пандемията от коронавирус, се казва в доклад на Световната здравна организация (СЗО), публикуван днес.

"Пандемията от Ковид-19 върна назад годините на глобален напредък в борбата с туберкулозата и за първи път от повече от десетилетие смъртните случаи от туберкулоза са се увеличили, според Глобалния доклад за туберкулозата за 2021 г. на Световната здравна организация", заявиха от СЗО.

В доклада се посочва, че през 2020 г. от туберкулоза са починали около 1,5 милиона души (включително 214 000 сред хората, живеещи с ХИВ). Увеличението на броя на смъртните случаи от туберкулоза е настъпило главно в 30-те страни с най-голяма тежест на туберкулозата.

"Според прогнозите на СЗО броят на хората, които се разболяват от туберкулоза и умират от болестта може да бъде много по-голям през 2021 и 2022 г. Проблемите с предоставянето на основни услуги за лечение на туберкулоза и достъпа до тях са довели до това, че много хора с туберкулоза не са били диагностицирани през 2020 г.", се казва в доклада, информира БГНЕС.

По оценки на СЗО понастоящем около 4,1 милиона души са болни от туберкулоза, но не са диагностицирани и не са докладвани официално на националните органи. В доклада се посочва, че тази цифра е нараснала от 2,9 милиона през 2019 г.

Организацията съобщи също така, че глобалните разходи за диагностика, лечение и превенция на туберкулозата са намалели от 5,8 млрд. долара на 5,3 млрд. долара, което е по-малко от половината от глобалната цел за пълно финансиране от 13 млрд. долара годишно за борба с туберкулозата до 2022 г.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК