Настроенията в Полша са противоречиви: Ще тръгне ли страната към Polexit?

Полската десница добре знае, че би било чисто самоубийство да се обяви официално срещу ЕС

13.10.2021 | 23:46 Редактор: Жаклина Иванова
Настроенията в Полша са противоречиви: Ще тръгне ли страната към Polexit?

Голямото болшинство от поляците искат страната им да е в ЕС. Управляващата десница обаче води политика, която без да иска може да докара Полша до Polexit. Какви са шансовете да се предотврати това?

Поляците се отнасят към ЕС с голям възторг. За повечето от тях Западът винаги е бил привлекателна цел и средоточие, включително и през най-тъмните времена на комунистическото господство. Когато след 1945 година Полша се оказа в съветската сфера на влияние, мнозина усетиха, че са изтръгнати политическите и културни корени на страната. Ето защо вдигането на Желязната завеса за поляците се оказа и "завръщане в Европа".

Проевропейската политика на всички правителства след промените трайно срещаше масовото одобрение на поляците. На референдума през 2003 година над 77% от поляците дадоха гласа си за членство на страната в ЕС. Още тогава антиевропейските сили на крайната десница се опитаха да подплашат хората, че полското селско стопанство ще рухне след отварянето на пазара. Но се провалиха.

През последните години високата подкрепа за еврочленството на страната не само не спадна, но дори се повиши. Едно актуално допитване от 5 октомври показва, че цели 88% от поляците искат страната им да остане в ЕС. Под лозунга „Ние оставаме в Европа“ стотици хиляди излязоха на улицата в неделя. Само във Варшава хората бяха почти 100 000, пише DW.

Конфликтите стигнаха и до Конституционния съд

Независимо от всичко това актуален си остава въпросът дали управляващата десница, доминирана от партията "Право и справедливост" (ПиС) на Ярослав Качински, може въпреки това да извади Полша от ЕС. Национал-консерваторите използват всяка възможност, за да отхвърлят това подозрение. Те твърдят, че опозицията просто прави пропаганда с твърдението за някакви планове на правителството за напускане на ЕС. И за да онагледи това твърдение, през септември ръководството на ПиС прие специално решение, което изключва възможността за напускане на ЕС.

Полската десница добре знае, че би било чисто самоубийство да се обяви официално срещу ЕС. В същото време обаче конфликтите между официална Варшава и Брюксел непрекъснато се множат – и достигнаха кулминацията си в спора за върховенството на закона, породен от едно скорошно решение на полския Конституционен съд.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК