Криза на работната ръка в Румъния: Принудени са да наемат индийци

Всъщност те са по-добри от румънците, признава работодател

12.10.2021 | 16:10 Редактор: Здравко Черкезов

Липсата на работна ръка в Румъния е голяма. "Принудени сме да наемаме индийци. Много румънци работят на Запад или пък взимат социални помощи и не им се работи", казват от строителните фирми и добавят:

"Всъщност индийците са по-добри от румънците. За съжаление, някой ден и те ще отидат да работят някъде другаде за още повече пари."

Около половината от общо 87 работници на строителна площадка в Текуч, град в Източна Румъния, са индийци. Техническият ръководител на строежа, Мариан Тунару, обясни защо това е така.

"Принудени сме да наемаме индийци, защото в Румъния вече не се намира квалифицирана работна ръка. Или работят някъде в чужбина за повече пари, или са им достатъчни социалните помощи, които получават", посочи той пред DW

Липсата на работна ръка е голяма тема в Румъния в момента. Решението е привличането на гастарбайтери от изток. Индийците са по-добри от румънските строителни работници, твърдят работодатели. Но те се опасяват, че скоро може да ги загубят. 

"Ще избягат на Запад, където заплатите са по-високи. С други думи: да заменят румънските работници и там, не само тук", смята Мариан Тунару.

Според данни на ООН почти 250 млн. души работят в чужбина.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК