Как хиляди роми бяха изселени на сметище в Румъния

Там те сортират общинските отпадъци и така си изкарват препитанието

07.09.2021 | 13:00 Редактор: Жаклина Иванова
Как хиляди роми бяха изселени на сметище в Румъния

1500 роми живеят край най-голямото сметище в Румъния. Повечето от тях са били изселени там принудително от съседния град. Властите на Клуж-Напока просто ги прогонили от домовете им в центъра на града.

"Пата Рът" е най-голямото сметище в Румъния. Но тук има не само тонове боклук. Край него живеят и хора: 1500 роми. Около бараките с пъстри покриви постоянно обикалят боклукчийски камиони. И докато от държавното сметоизвозване разтоварват боклук, немалко роми, превърнали се в сметосъбирачи, щъкат насам-натам с каручките си. Наоколо тичат босоноги деца, а върху купчините боклук навред са накацали гарги, които се оглеждат за храна.

"Пата Рът" е не само най-голямото сметище, но и най-големият еко-грях на Румъния. Намира се край Клуж-Напока в Трансилвания. В продължение на 70 години там се стоварваха необработени отпадъци, а в почвата попиваха какви ли не химикали. През годините многократно избухваха и пожари, които редовно взимаха жертви. На този терен с площ колкото 27 футболни игрища са били изхвърлени общо 2,5 милиона тона смет.

На фона на тези безобразия ЕС настоя за закриване на сметището. И ето, че през 2015 година започна неговото разчистване. А през 2019 местните власти официално обявиха "Пата Рът" за закрито. Ромите останаха да живеят там, но с тях остана и боклукът. Защото още през 2015 година край старото сметище бяха открити две нови "временни сметища". Така и до днес там се трупат все повече отпадъци, пише DW.

Откога ромите живеят тук?

Първите роми се заселват край сметището към края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век. Бедността ги кара да отидат там: на сметището те сортират общинските отпадъци и така си изкарват препитанието. През първото десетилетие на това хилядолетие обаче до тях се заселват и много други роми: властите на Клуж-Напока прогонват от центъра на града стотици хора от ромското малцинство и ги принуждават да се заселят на сметището. Причината: в 300-хилядния град имало огромен строителен бум. От този момент нататък за ромите просто нямало място.

Боклукът разболява хората

Резултатите от проучване на ООН, проведено през 2012 година, гласят, че 22% от възрастните в "Пата Рът" страдат от хронични заболявания или от други здравословни проблеми: обриви, астма, бронхит, високо кръвно налягане, сърдечни и стомашно-чревни оплаквания. Изследване на Европейската агенция за околна среда твърди, че принудителното изселване на роми представлява най-тежката форма на еко-расизъм.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК