ХИВ, Ковид-19 и малария атакуват Кения, отделенията са препълнени с деца

Лъч надежда получиха заразените от малария с първата одобрена за ползване ваксина срещу малария

10.10.2021 | 15:16 Редактор: Жаклина Иванова
ХИВ, Ковид-19 и малария атакуват Кения, отделенията са препълнени с деца

На брега на езерото Виктория в Хома Бей, Кения, има най-много заразени от малария спрямо цяла Кения. Малкото рибарско селище е дом и за най-много заразени с ХИВ кенийци – всеки пети е носител на вируса, а почти всяко второ дете се ражда с вируса.

Лъч надежда получиха заразените от малария с първата одобрена за ползване ваксина срещу малария. Градът се бори не с две, а с три извънредни ситуации едновременно; ХИВ, малария и пандемията от Ковид-19.

И ситуацията е тревожна: 24-те детски отделения са препълнени със заразени малчугани, а само за един ден са приети нови шест деца с малария, разказва специалният пратеник на Скай нюз.

"Бела дойде в местната болница преди три дни. Малкото й тяло се беше подуло двойно - имаше висока температура и тежко недохранване. Кръвните тестове потвърдиха, че Бела има ХИВ и малария, била е родена от родители, болни от ХИВ. Детето е изоставено от майката, когато е било на 2 годинки", разказва кореспондентът.

Ръководителят на местните здравни власти в Хома Бей – д-р Окомо, уточнява, че детето никога в живота си не е посещавало лекар, и за съжаление, случаи като този на Бела са много чести, информира БГНЕС.

"ХИВ е огромен бич за местната индустрия. Това са бедни хора, които се хранят от риболов, но маларията допринася за високата смъртност. Лудост е здравната система да успее да се справи с тези три кризи – заболеваемостта е огромна, а здравната култура на хората – никаква", посочва медикът.

Д-р Окомо възлага надеждите си на ваксината срещу малария. Ако тя е толкова успешна, колкото се очаква, то Кения ще може да отдъхне и да се отърве поне от едната от трите си най-важни тревоги.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК