Преболедуване на Ковид-19 дава по-силен вторичен имунен отговор от ваксинация

В-клетките на паметта остават в готовност да произведат нови при среща с вируса

09.10.2021 | 21:15 Редактор: Искра Ангелова
Преболедуване на Ковид-19 дава по-силен вторичен имунен отговор от ваксинация

Важен компонент на имунния отговор, В-клетките на паметта, продължават да еволюират и да се засилват у преболедувалите Ковид-19 поне няколко месеца, докато при ваксинираните те са не толкова силни, съобщи Ройтерс.

Силните клетки на паметта произвеждат мощни антитела у преболедувалите, които могат да неутрализират нови варианти на вируса. При ваксинираните те се развиват само няколко седмици и не се научават да неутрализират новите варианти, пишат учени от университета "Рокфелер" в сп. "Нейчър".

Ваксините срещу Ковид-19 произвеждат повече антитела от имунната система след преболедуване. Имунна система обаче превъзхожда ваксините, що се отнася до В-клетките на паметта, информира "Труд".

Независимо дали антителата са образувани от преболедуване или от ваксина, нивата им спадат до шест месеца при много хора. В-клетките на паметта обаче остават в готовност да произведат нови при среща с вируса.

Преди това изследване почти нямаше сравнителни данни за предизвиканите от инфекция и от ваксина В-клетки на паметта.

Специалистите предупреждават, че ползата от по-силни В-клетки на паметта след заразяване въобще не компенсира рисковете, съпътстващи Ковид-19.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Хм ...
преди 1 година
"Специалистите предупреждават, че ползата от по-силни В-клетки на паметта след заразяване въобще не компенсира рисковете, съпътстващи Ковид-19."Разбирам го по следния начин: ако се разболееш и умреш не ти трябват В-клети с много силна памет... защото няма никакъв смисъл от тях. Сигнализирай за неуместен коментар