Рядко се стига до алергична реакция от ваксините срещу Ковид-19

3 случая на 1 млн. при Moderna, 5 на 1 млн. при Pfizer и 8 на 1 млн. при AstraZeneca

20.09.2021 | 15:38 Редактор: Здравко Черкезов
Рядко се стига до алергична реакция от ваксините срещу Ковид-19

Според публикация в списание "Nature" от 17 февруари 2021 г. честотата на алергичните реакции е била 3 случая на 1 млн. дози при ваксина от производителя Moderna и 5 случая на 1 млн. дози – при Pfizer. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

На 29 март 2021 г. Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е публикувала данни, че тежка алергична реакция след ваксина от производителя AstraZeneca е била констатирана при 41 ваксинирани на около 5 млн. дози във Великобритания.

По данни на ЕМА и СЗО миокардити и перикардити се наблюдават предимно при мъже, в рамките на няколко дни след втората доза иРНК ваксина. По-чести са при млади мъже.

До 31 май 2021 г. в страните от Единния европейски акт са били докладвани 145 случая на миокардит при Comirnaty (ваксината на Pfizer/BioNTech), 19 случая след прилагане на Spikevax (ваксината на Moderna), 138 случая на перикардити след Comirnaty и 19 случая – след прилагане на Spikevax.

За същия период от време, до края на май тази година, в страните от Единния европейски акт са били приложени 177 млн. дози Comirnaty и 20 млн. дози Spikevax.

СЗО представя данните, постъпили в Американската система за докладване на нежелани събития за ваксини, а те са показали, че към 11 юни 2021 г., при лица на възраст 12-29 години са били констатирани 40,6 случая на миокардит при мъже на един милион втори дози иРНК ваксини и 4,2 случая при жени, които са получили втора доза ваксина. При хора над 30-годишна възраст - 2,4 и 1 на милион втори дози за мъже и жени съответно.

Инфекцията със SARS-CoV-2, но не и ваксината, се свързва и със значително повишен риск от перикардит, сърдечни аритмии, инфаркти, инсулти, белодробна емболия, дълбока венозна тромбоза, остро бъбречно увреждане и др.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Анти-ковидфашизъм
преди 1 година
Пак лъжиии.Умрелите от ваксата са повече не лъжете нещастници алчни Сигнализирай за неуместен коментар