6 млн. ваксинирани гърци се връщат към нормалния живот - а останалите...

Облекченията ще бъдат обявени на фона на недоволството от голяма част от населението

06.10.2021 | 20:18 Редактор: Искра Ангелова
6 млн. ваксинирани гърци се връщат към нормалния живот - а останалите...

Над шест милиона гърци, преминали пълен курс на ваксинация, ще се завърнат към нормалния живот отпреди пандемията, съобщават гръцките медии днес.

Очаква се до няколко часа от Министерството на здравеопазването да бъдат обявени облекченията, от които ще се възползват ваксинираните граждани, съобщава електронното издание на в. "Та неа". Новият режим вероятно ще влезе в сила от 13 октомври.

Изданието коментира, че облекченията ще бъдат обявени на фона на недоволството от голяма част от населението относно управлението на кризата, отказа на много хора да се ваксинират и в навечерието на очаквана нова вълна на пандемията с отправна точка Северна Гърция, където случаите постоянно нарастват, а болничната система вече се задъхва.

Плановете на правителството предвиждат затворените помещения, баровете, заведенията за хранене и забавления да бъдат свободно посещавани от напълно ваксинирани граждани. Ваксинираните лица ще могат да прекарват колкото време искат в магазини и за тях няма да е в сила изискването на определено отстояние. Те ще могат да се движат свободно в райони, в които е въведен локдаун и няма да е нужно да спазват вечерен час. Собствениците на кино залите и театрите ще могат да запълват на сто процента салоните си за напълно ваксинираните граждани, съобщава БТА.

На 5 октомври новозаразените в Гърция са били близо три хиляди, а починалите 34.

От Министерството на здравеопазването отрекоха разпространената информация, че страната заема едно от най-високите места по смъртност в Европа, посочва "Та неа". Оттам уточниха, че по общ брой смъртни случаи Гърция е на едно от последните места.

Напълно ваксинирано е 58,7 на сто от населението на Гърция.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК