Хиляди са на ръба на оцеляването в Афганистан, но са най-големият производител на опиум

Един от всеки трима страда от остър глад

02.10.2021 | 14:22 Редактор: Искра Ангелова

16 милиона от почти 32-милионното население на Афганистан разчитат на хуманитарна помощ. За това предупреждават неправителствени организации. С наближаването на зимата стотици хиляди граждани на азиатската държава се нуждаят спешно от подслон, топли дрехи и храна, за да преживеят зимата. А един от всеки трима страда от остър глад.

Афганистан е втората най-бедна страна в света. Почти половината от населението ѝ живее в мизерия и недоимък. По данни на Световната организация по прехраната около 14 милиона души не могат да си осигурят препитание. Брутният национален доход на глава от населението е 370 долара годишно. 

Престижни професии като учител или съдия са ниско платени, но за стандартите там това са много пари – по около 50 долара на месец. Афганистан е най-големият производител на опиум в света. Всяка година площите, засети с мак, се увеличават и към края на 2020 година достигат 224 хиляди хектара. 

Опиумният мак, от който се произвежда хероинът, осигурява половината от брутния вътрешен продукт на държавата. Експерти оценяват печалбата от дрогата на 550 милиона долара годишно. Афганистан е богат и на редки минерали и скъпоценни камъни. Залежите им са оценени на един трилион долара. 

"Това е страна, която е много слабо проучена от гледна точка на ресурси, полезни изкопаеми и така нататък. Да, знае се за залежите от лазурит и други полускъпоценни и рядкоземни елементи. Предполага се, че може да има и запаси от газ", каза зам.-министърът на външните работи в периода 2002 - 2004 г. Любомир Иванов.

Филмът "Защо Афганистан?" ще бъде излъчен тази вечер в ИСТОРИИТЕ ON AIR, веднага след централната емисия новини.

Вижте повече в репортажа на Миглена Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК