Франция бори енергийната криза с 6 нови ядрени реактора?

Това е сериозна промяна в политиката на правителството

01.10.2021 | 21:15 Редактор: Здравко Черкезов
Франция бори енергийната криза с 6 нови ядрени реактора?

Франция непрестанно търси начини да произвежда електроенергия, като замърсява природата все по-малко. Втората цел, разбира се, е държавата да бъде колкото се може по-независима що се отнася до производството на електричество. До днес, един от основните проекти, който се очакваше да приключи до 2022 г. е изграждането на нов атомен реактор в централата в малкия град Фламанвил в Северозападна Франция. 

"Франция може да реши да построи шест нови ядрени реактора, преди новият реактор във Фламанвил, да заработи напълно" – това е съобщила днес министърът на промишлеността Агнес Пание-Руначер, съобщава Reuters.

Това е сериозна промяна, защото досега изказванията от официалните лица от правителството бяха, че страната няма да изгражда нови реактори, докато не завърши новата мощност във Фламанвил.

Изграждането на новия реактор на централата, която произвежда около 3% от електричеството във Франция, започна през 2007 г., като беше съпътствано с много проблеми, закъснения, а цената се утрои. 

През април изпълнителният директор на държавната енергийна компания EDF Жан-Бернар Леви каза, че се очаква новият реактор да влезе в експлоатация през април 2022 г. Днес, министър Пание-Руначер не се ангажира със срок.

От думите ѝ обаче се разбира, че пред Франция вече стои въпроса дали да не започне строителството преди приключването проекта във Фламанвил. 

"След като EPR във Фламанвил приключи, трябва да вземем решение дали да започнем новите реактори, може би ще го направим малко по-рано, когато сме сигурни, че EPR на Фламанвил е на прав път", каза Пание-Руначър, цитирана от BloombergTV.bg.

Около 70% от електроенергията във Франция се произвежда от ядрени мощности. Приходите на държавата от износ на електроенергия достигат до 3 млрд. евро годишно. 

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК