Учени: Децата ни ще имат "невиждан до момента живот" – пълен с катаклизми

Белязан от екстремни засушавания, горещини, наводнения и погубени реколти

02.10.2021 | 06:50 Редактор: Здравко Черкезов
Учени: Децата ни ще имат

Екстремни горещини, опожарени земи, наводнения: днешните деца ще преживяват до седем пъти повече катаклизми от своите баби и дядовци. Международен екип от учени представи стряскащи прогнози, пише DW.

Заради промените в климата едно родено днес дете ще преживее през своя живот значително повече екстремни природни явления, отколкото хората, родени през 1960 година. Изводът се съдържа в изследване на международен екип от учени, публикувано в специализираното издание "Science".

Учените са съпоставили данни за температурните промени в света и очакваните екстремни климатични явления с данните за числеността на населението и продължителността на живота. Разгледани са били и различни сценарии, свързани с повишаването на средните температури по света.

"Невиждан до момента живот"

Оказва се, че човек, роден през 1960 година, преживява средно два до шест крайно горещи периода. А дете, родено през 2020, ще преживее средно 10 до 26 подобни екстремни горещини - и то при положение, че повишаването на глобалните температури се ограничи до 1,5 градуса. Ако глобалните температури се повишат с 2,0 градуса, броят на прекомерно горещите периоди ще е вече между 15 и 29.

Хората, които още не са навършили 40 години, ще имат "невиждан до момента живот", белязан от екстремни засушавания, горещини, наводнения и погубени реколти, казва основният автор на изследването Вим Тиери от Свободния университет в Брюксел. Според него резултатите показват очертаващата се сериозна заплаха за сигурността на младото поколение и подчертават необходимостта от радикално намаляване на вредните емисии.

Особено силно ще се повиши броят на екстремните природни явления за младите днес жители на Близкия изток и Северна Африка. Принципно ясно е, че младите поколения в страни с ниски средни доходи ще страдат особено силно от климатичните катаклизми. Родените между 2016 и 2020 деца в региона южно от пустинята Сахара ще преживеят до шест пъти повече екстремни природни явления от по-възрастните.

Но и Европа ще страда от подобни явления. Днешните малки деца ще преживеят около четири пъти повече природни катаклизми, отколкото родените по-рано. Авторите на изследването подчертават, че е много трудно да се правят прогнози за отделни страни. Те поясняват, че данните са надеждни, когато се разглеждат на ниво континент или поне за големи по територия държави.

Какво можем да направим

"Добрата новина в случая е, че ако успеем да ограничим земното затопляне до 1,5 градуса, бихме могли да разтоварим от плещите на нашите деца поне част от вредното бреме, с което ще ги натоварят климатичните промени. Тази цел може да се постигне чрез отказ от фосилните източници на гориво", казва съавторката на изследването Катя Фрилер от Института за изследване на климата в Потсдам.

В глобален мащаб това може да спести на младите поколения около 24% от екстремните природни явления. Но тази цел не може да бъде постигната, ако държавите в света продължат да следват сегашните си цели за намаляване на вредните емисии.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК