Призрак броди из Русия: Комунистите са истинска заплаха за Путин?

Бъдещето изглежда по-малко предсказуемо, пише Клара Ферейра Маркес

30.09.2021 | 12:20 Редактор: Здравко Черкезов
Призрак броди из Русия: Комунистите са истинска заплаха за Путин?

Призракът на комунизма отново преследва Русия? Не точно, но никога след изборите през 1996 г. (единствената постсъветска президентска надпревара в Русия, която стигна до балотаж), Комунистическата партия на страната не е изглеждала като истинска заплаха, както сега.

За повече от две десетилетия, откакто Владимир Путин за първи път пое кормилото, комунистите играят ролята на гъвкава опозиция, помагайки на Кремъл да поддържа фасадата на демократичния избор. Бъдещето изглежда по-малко предсказуемо, пише Клара Ферейра Маркес за Bloomberg.

Генадий Зюганов, 77-годишният бивш съветски идеолог, който неуспешно предизвика Борис Елцин през 1996 г., остава начело и не желае да се впуска в радикални приключения. Но се появяват и по-убедителни гласове, които говорят за корупцията, социалната справедливост, отношението към критика на Кремъл Алексей Навални, а през последните две седмици – и за измамите с електронно гласуване.

В момент, когато недоволството не вирее в Русия, партията се превърна в източник на такова, привличайки вниманието на избирателите извън пенсионерите.

Тя направи впечатляващо завръщане на парламентарните избори през септември, спечелвайки почти 19% от гласовете на партийните листи, в сравнение с оскъдните 13% през 2016 г. Дори отчитайки благоприятните ефекти от тактическата кампания за гласуване, ръководена от Навални, това е стъпка напред. 

Комунистическата партия отдавна не е изглеждала толкова готова да създава проблеми на управляващите. В един от най-показателните епизоди през последните две седмици партийни служители, ядосани от електронните гласувания, които удобно изтриха предизборното предимство на партията в състезанията в Москва, обявиха митинг в столицата "за честни избори". Зюганов не присъстваше. Вместо това той беше на среща с Путин и други лидери на партията в Държавната дума. Ръководството все още не е готово за чак такъв обрат.

Но дори много преди изборите, все по-критични гласове се издигаха в иначе нереконструираната вселена на Комунистическата партия.

Четете повече по темата в BloombergTV.bg 

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК