Отличиха с награда "Еми" двама българи, разследвали отравянето на Навални

Това са Христо Грозев и Йордан Цалов

29.09.2021 | 19:35 Редактор: Здравко Черкезов

Двама българи спечелиха една от най-престижните награди за телевизионна журналистика - "Еми". Отличени бяха съвместните разследвания на CNN с международния разследващ сайт Bellingcat, част от който са Христо Грозев и Йордан Цалов.

В поредица от разследвания Bellingcat разкрива доказателства, че руското военно разузнаване стои зад отравянето не само на Алексей Навални, но и за Сергей и Юлия Скрипал във Великобритания, и на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев:

  1. Отровителят на Скрипал присъства на сватба на командира на Главно разузнавателно управление. 
  2. Ужасната осмица: Отдел 29155 на Главното разузнавателно управление и отравянето на Емилиян Гебрев през 2015 г. 
  3. Лов на ловците: Как идентифицирахме преследвачите от Федералната служба за сигурност на Навални. 

Основният разследващ журналист в екипа на Bellingcat е Христо Грозев. За него другият българин в сайта Йордан Цалов казва: 

"Разбира се, човекът с най-голяма заслуга, който година след година скрива шапката на всички разследващи журналисти и служби, е Христо Грозев. Той поведе това разследване и заради него то завърши с успех".

Според разследванията, Руската федерална служба за сигурност е следила Навални три години преди отравянето му миналата година. 

"Това е абсолютно ужасяващо. Макар да не знам дали ужасяващо е подходяща дума. Разбирам системата в Русия, разбирам, че Путин ме мрази. И разбирам, че хората в Кремъл са отгледани да убиват", заяви самият Навални.

На този фон Навални е номиниран за наградата на Европейския съюз за човешки права. А руските власти го разследват по ново обвинение – за крайни действия срещу Кремъл.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС, архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
yancho
преди 2 години
"Браво" на нашия специалист - разследващ журналист! Време е да го изтеглят на работа в някоя "престижна" западна медия. Сигнализирай за неуместен коментар