Сенатори в САЩ искат проверка по обвиненията срещу Кристалина Георгиева

Те намират информацията за крайно притеснителна 

28.09.2021 | 12:14 Редактор: Тодор Петров
Сенатори в САЩ искат проверка по обвиненията срещу Кристалина Георгиева

Водещи сенатори от Демократите и Републиканците са отправили искане до президента Джо Байдън да възложи на Министерството на финансите на САЩ бързо да направи проверка на обвиненията срещу директора на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. В писмото на двамата сенатори, цитирано от Reuters, се казва, че информацията е безспорна и крайно притеснителна.

Георгиева беше обвинена от етичната комисия на Световната банка, че през 2018 г. е оказала натиск над съставителите на доклада Doing Business да повишат мястото на Китай в годишната класация. Комисията се базира на разследване, направено от влиятелната кантора WilmerHale. Световната банка съобщи, че по тази причина спира Doing business.

Георгиева отхвърли обвиненията и посочи, че бившият директор на Световната банка Джим Йон Ким стои зад манипулацията, припомня bloombergtv.bg.

Според сенаторите Робърт Менендез и Джеймс Риш, данните за намесата на Георгиева в класацията са безспорни и крайно притеснителни. Те обаче не заявяват открито дали Георгиева трябва да подаде оставка.

"Въздействието на тези твърдения върху силата и репутацията на нашите международни финансови институции и системата от Бретън Уудс все още са неизвестни - но със сигурност няма да бъдат добри", пишат двамата сенатори в писмото.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК