Чешкият премиер: Брюксел се намесва в предизборната ни кампания

"ЕС се бърка и в Полша, и Унгария", смята Андрей Бабиш

23.09.2021 | 12:36 Редактор: Георги Донков
Чешкият премиер: Брюксел се намесва в предизборната ни кампания

Брюксел се меси в предизборната кампания на предстоящите на 8 и 9 октомври в Чехия избори за Палата на депутатите (долната камара на парламента), заяви премиерът на страната Андрей Бабиш в интервю.

"Брюксел се меси в нашата предизборна кампания, по която не би трябвало да се изказва. Това не е тяхна работа! Ние сме свободна и суверенна държава”, каза Бабиш.

Евродепутати от опозиционните чешки партии оказват натиск върху Европейската комисия с цел намеса във вътрешните работи на Чехия, твърди премиерът. Той разкритикува дейността на заместник-председателя на ЕК по въпросите на прозрачността Вера Йоурова, която съветва ръководеното от него политическо движение ANO (Действие на недоволните граждани), с кои политически субекти трябва да си сътрудничи властта и кой да бъде отхвърлен.

"Това не е нейна работа. Този въпрос не я засяга. Тя не бива да се изказва по този въпрос”, отбеляза премиерът.

Намеса на ръководните органи на ЕС във вътрешните работи има не само в Чехия, но и в Полша и Унгария. Особено активна е тя от страна на Европейския парламент. Целта на тези действия е да се повлияе на резултатите от парламентарните избори, смята чешкият премиер Андрей Бабиш, пише БГНЕС.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК