Строги мерки в редица страни - студенти ще посещават лекции с тест или сертификат

Около 75% от студентите в Гърция са ваксинирани

19.09.2021 | 14:03 Редактор: Жаклина Иванова

Гърция продължава с рестриктивните мерки спрямо здравните работници. След задължителните ваксини срещу коронавирус, сега правителството обмисля и задължителна трета доза.

Политическото решение и за задължителна трета доза за медиците и социалните работници в домовете за възрастни хора е налице, но се очаква да се финализира утре.

"Работещите в здравната система трябваше вече да са ваксинирани с трета доза", посочи председателят на лекарския съюз в Гърция Матина Пагони.

Мнението на епидемолозите в Гърция е, че е препоръчително всички на възраст над 60 години да подсилят здравния си статус с трета доза.

На този фон преди началото на академичната година около 75% от студентите са ваксинирани. За да влязат в аулите в университетите, студентите трябва да представят сертификат за пълно ваксиниране. Тези, които нямат такъв, но искат да ходят на лекции, са задължени да представят отрицателен тест по няколко пъти на седмица.

А в Италия правителството окончателно гласува всички работници да представят валиден Ковид сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест. Мярката ще е в сила от 15 октомври. Ако работник няма такъв сертификат, ще трябва да излезе в принудителен отпуск за 5 дни.

Във Франция имаше пореден протест срещу санитарния пропуск. Според сега действащите разпоредби, такъв се изисква за влизане в заведение, кино, музей, мол и при ползване на вътрешен транспорт.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК