Кое е по-добре – по-малко работни часове или по-малко работни дни?

Първото може да се окаже най-добрият вариант за родители с малки деца 

17.09.2021 | 11:29 Редактор: Здравко Черкезов
Кое е по-добре – по-малко работни часове или по-малко работни дни?

Платформата за краудфъндинг Kickstarter обяви, че от 2022 г. нейните служители ще работят четири дни в седмицата, а пандемията променя работните места в цялата страна.

Четиридневната седмица ли е бъдещето на работата, се пита на страниците на Wall Street Journal Ерика Къмисър, психоаналитик от Ню Йорк.

"Да се ​​надяваме, че не. Въпреки шумотевицата четиридневните работни седмици имат недостатъци, ако означават по-дълги работни дни. Компаниите могат да кажат, че работното време няма да се увеличи, но реалността може да бъде различна от описаната в корпоративния наръчник. Това е особено проблем за семействата с малки деца.

За много родители натъпкването на петдневна работа в четири дни ще означава по-малко време с децата им.

Тридневните уикенди могат да бъдат чудесни за заздравяване на връзката, но децата се нуждаят от постоянно, ежедневно присъствие, а не от време на време. По-кратките, а не по-малкото, работни дни са за предпочитане.

Тенденцията към по-кратки работни седмици все пак не е лошо нещо. Компаниите имат полза: Едно проучване установи, че работодателите губят 300 млрд. долара годишно поради по-ниската производителност на стресирани родители.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК