Фон дер Лайен: Нека направим всичко това да не се превърне в пандемия от неваксинирани

Европейският съюз се е справил успешно с овладяването на пандемията, посочи председателят на ЕК

15.09.2021 | 17:46 Редактор: Жаклина Иванова

Ваксинацията срещу Ковид-19 и отбраната са във фокуса на годишната реч за състоянието на Съюза на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя очерта приоритетите на общността пред евродепутатите в Страсбург.

Европейският съюз се е справил успешно с овладяването на пандемията - това констатира Урсула фон дер Лайен. Тя изтъкна, че със 70% ваксинирано население, общността е сред водещите региони по отношение на имунизацията.

Председателят на ЕК подчерта, че политиката за даряване на дози ще продължи.

"Вече поехме ангажимент да предоставим 250 млн. дози. Комисията ще добави още 200 млн. до средата на следващата година", посочи тя.  

Фон дер Лайен очерта и предизвикателствата, свързани с коронавируса. Основните са възстановяването на страните от кризата и разликите в нивата на имунизация в различните членки.

"Нека направим всичко възможно това да не се превърне в пандемия от неваксинирани", призова председателят на ЕК.

Без да назовава конкретна държава, Урсула фон дер Лайен засегна темата с върховенството на закона и неговото обвързване с отпускането на европейски средства. Въпросът отдавна предизвиква сблъсък между Брюксел, Унгария и Полша. Липсата на решение провокира обвинения в липса на политически кураж.

"В момента чувам думи, но не виждам дела. Не виждам да използвате механизма за защита на върховенството на закона, за който Европейският парламент призова, за да може да се предпази бюджета ни", отбеляза тя.

Критики към Комисията имаше и заради неспособността на Европейския съюз да утвърди влиянието си в областта на външните работи. Превземането на Афганистан от талибаните и несигурният отговор от страна на Брюксел подчерта тази слабост.

По думите на фон дер Лайен Брюксел работи в насока развитие на собствения си отбранителен капацитет. Сред другите цели е и борбата с климатичните промени. До 2027 година ЕС ще увеличи с 4 млрд. евро финансовата подкрепа за по-бедните страни, за да отговорят на предизвикателствата, идващи с глобалното затопляне.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК