Фон дер Лайен: Пандемията е маратон, създаваме Европейски отбранителен съюз

Ваксинацията срещу Ковид-19 бе във фокуса на годишната реч за състоянието на ЕС

15.09.2021 | 12:58 Редактор: Здравко Черкезов

Ваксинацията срещу Ковид-19 бе във фокуса на годишната реч на Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент. Председателят на ЕК подчерта, че през следващата година един от приоритетите ще бъде преодоляването на разликите в броя и процента на имунизираните в отделните страни членки. 

Тя заяви, че Брюксел ще предостави на по-бедните страни 200 млн. дози, като подчерта, че това е инвестиция в глобалното здраве. По думите ѝ Европейският съюз остава единственият регион в света, който споделя ваксините си. 

"Пандемията е маратон, а не спринт", категорична беше тя и допълни, че постигнатите резултати са благодарение на съпричастността и работата "като европейци". 

Освен борбата с пандемията, акценти в речта ѝ пред евродепутатите бяха и темите за климатичните промени, международните заплахи и отбраната. Фон дер Лайен заяви, че се работи за създаването на Европейски отбранителен съюз, който да намали зависимостта на общността в тази сфера.

"Имаме дълга история в изграждането и опазването на мира", каза тя. "През последните години започнахме да развиваме един вид европейска отбранителна екосистема, но това, от което се нуждаем сега, е Европейски отбранителен съюз."

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК