Северна Корея e изстреляла две балистични ракети край източния си бряг

Не е ясно накъде са били насочени те или какъв е обсегът им

15.09.2021 | 15:58 Редактор: Юлия Христова
Северна Корея e изстреляла две балистични ракети край източния си бряг

Северна Корея e изстреляла две балистични ракети край източния си бряг, потвърдиха от Съвместния началник на щаба на Южна Корея (JCS).

Япония също съобщи, че е бил изстрелян обект, който вероятно е бил балистична ракета.

Японският премиер Йошихиде Суга нарече изстрелването "възмутително", като заяви, че то заплашва мира и сигурността в региона.

Това е вторият тест на оръжия, извършен от Северна Корея тази седмица.

Не е ясно накъде са били насочени ракетите или какъв е обсегът им, но JCS заяви, че нейните военни поддържат "позиция на пълна готовност в тясно сътрудничество със САЩ".

Изпитанията на балистични ракети противоречат на резолюциите на ООН, предназначени да ограничат ядрените дейности на Севера.

В понеделник Северна Корея изпита крилата ракета с голям обсег, способна да удари голяма част от Япония, наричайки я "стратегическо оръжие с голямо значение". Експерти твърдят, че тя може да носи ядрена бойна глава. Съветът за сигурност на ООН обаче не забранява изпитването на крилати ракети.

Смята се, че балистичните ракети са по-заплашителни, тъй като могат да носят по-големи и по-мощни товари, имат много по-голям обсег и могат да летят по-бързо.

Северна Корея е изправена пред недостиг на храна и тежка икономическа криза - което предизвиква въпроси за това как все още е в състояние да развива оръжия. Страната прекара повече от година в изолация. КНДР прекъсна по-голямата част от търговията си с най -близкия си съюзник Китай, за да спре разпространението на коронавируса.

Външният министър на Китай води разговори с южнокорейския си колега в Сеул в сряда. Оръжейната програма на Северна Корея и спрените преговори за денуклеаризация вероятно ще бъдат на дневен ред.

През март тази година Пхенян се противопостави на санкциите и изпита балистични ракети, което предизвика силно възмущение от САЩ, Япония и Южна Корея.

А миналия месец атомната агенция на ООН заяви, че Северна Корея изглежда е рестартирала реактор, който може да произвежда плутоний за ядрени оръжия. Действие, което нарече "тревожно".

Три часа след като Северна Корея изстреля своите балистични ракети, Южна Корея направи същото. Сеул изстреля нова балистична ракета от подводницата ROKS Dosan Ahn Changho, съобщи южнокорейското министерство на отбраната. Ракетата е ударила точно целта си, съобщи министерството, без да дава повече подробности.

Президентът на Южна Корея Мун Дже Ин е присъствал на теста.

Развитието на въоръжението на Южна Корея, включително нейните ракетни възможности, набира скорост, тъй като страната се опитва да стане по-малко зависима от САЩ и по-предпазлива относно нарастващата ракетна програма в Северна Корея.

През май Мун и американският президент Джо Байдън се договориха да прекратят 40-годишно двустранно споразумение, което ограничава обхвата и полезния товар на южнокорейските ракети. От своя страна Северна Корея, в публикация от държавната си Корейска централна информационна агенция (KCNA), нарече прекратяването на тези ограничения за Югa "умишлен и враждебен акт" от Вашингтон и обеща да "противодейства на САЩ".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК