Северна Корея към Сеул: Военните учения със САЩ са нежелани

Изявлението на Ким Йо Чен се тълкува като опит за натиск

02.08.2021 | 11:28 Редактор: Тодор Петров
Северна Корея към Сеул: Военните учения със САЩ са нежелани

Северна Корея предупреди Южна Корея да не провежда съвместни военни учения със САЩ, дни след като беше възстановен каналът за комуникация между двете страни.

"Подобни учения са нежелано действие, което сериозно подкопава желанието на лидерите да предприемат стъпки за изграждане на взаимно доверие", каза Ким Йо Чен, сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

В Южна Корея изявлението ѝ се тълкува като опит за натиск върху Сеул да отмени ежегодните си летни военни учения. Пхенян казва, че годишните съвместни американско-южнокорейски военни учения са подготовка за атака, като Вашингтон и Сеул отричат това.

Южна Корея заяви, че все още не е известно кога и до каква степен ще се проведат съвместни военни учения със САЩ тази година, опасявайки се, че това може да навреди на ядрените преговори със Северна Корея, предаде БГНЕС.

Миналата седмица Ким Чен Ун призова за увеличаване на бойната ефективност на армията и призова военното и политическото ръководство да насочи всички усилия за завършване на подготовката за активна и настъпателна конфронтация с всяка военна провокация на врага.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК