Хуманитарна криза в Афганистан: Милиони нямат достъп до храна и пари

Замразени са всички програми за кредитиране на страната

14.09.2021 | 14:16 Редактор: Юлия Христова

Афганистан е на ръба на тежка хуманитарна криза. ООН предупреди, че милиони хора са изправени пред риск от глад. 

Кабул отново се събуди с дълги опашки пред банките и банкоматите. Часове наред хората чакат с надеждата, че ще могат да изтеглят пари. Това обаче е на практика невъзможно.

След като талибаните превзеха властта, достъпът до финансовите резерви на Афганистан в Съединените щати е блокиран. Замразени са и всички програми за кредитиране на страната.

Икономисти предупреждават за скорошен крах на Афганистан. От седмици липсата на пари, работа и храна принуждава хората да продават вещите си на улицата. Такава е гледката в много градове в страната, включително столицата.

"Донесох вещи от дома ми, за да ги продам, защото няма работа. Когато продадем тези неща днес, какво ще продадем утре?", казват някои от местните. 

На конференция в Женева генералният секретар на ООН предупреди, че равнището на бедност в Афганистан се е увеличило застрашително, а обществените услуги са напът да се сринат.  Заради настъпващата криза той призова международната общност да предостави незабавна финансова помощ. 

"Днес чухме ясно обещание за повече от 1 милиард долара помощ", заяви Антониу Гутериш. 

Афганистан беше изправен пред икономическа криза и тежка суша още преди талибаните да поемат контрола. Сега обаче ситуацията е още по-драматична. По думите на Гутериш много хора може да останат без храна до края на месеца - точно, когато зимата настъпва.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
ДИМИТЪР
преди 2 години
Богатите арабски държави от Персийския залив - да помагат. Имат милиарди !. Защо пак Европа трябва да ги храни ! Сигнализирай за неуместен коментар